Levande landsbygd


NYPRODUKTION, EGNA LÄGENHETER I KOLLEKTIVHUS. STORLEK 1 TILL 4 OR. 

BELÄGET I VACKRA CHARLOTTENDALS EKOBY, JÄRNA.

Välkomna att boka tid för presentationen!

Kontakt: Helena Lilja helena.lilja@outlook.com med kopia till gosta.sundberg@me.com

Frågor: Gösta Sundberg    0735124828

KOLLEKTIVHUSET LJUSBO CHARLOTTENDAL– FÖR EN LEVANDE LANDSBYGGD

Välkommen!
Coronakrisen slår mot samhällen och den globala ekonomin. På landsbygden bor människor som hittat alternativa sätt att leva. I Charlottendals Ekoby fem mil från Stockholm i Järna. Och nu skapas en unik möjlighet att värdera tid högre än pengar. Ljusbo har kommit till i ett unikt samarbete mellan lokala initiativtagaren Peter Hagerot och gröna husbyggaren Gösta Sundberg.

Vad är Ljusbo då?
Var tredje dag växer en miljonstad fram med ökade huspriser, finanskriser, luftföroreningar, konsumtionstryck, prestationskrav och ohälsa. Med vision hållbar framtid där människa och natur arbetar i samklang och samskapande blir ledord ny boendeform – I am because we are. Kooperativa hyresrätter med låg hyra, självförsörjande på energi med kultur och hälsa och odling, för att sprida kunskap och inspirera hållbart leverne.

I social gemenskap skapas utrymme för det du brinner för. Vi som flyttar in i Ljusbo är på olika sätt delaktiga i att se till att kollektivhuset fungerar. Vissa arbeten är obligatoriska, andra aktiviteter är frivilligt. Alla ingår i matlag. Vi sköter lättare fastighetsskötsel, städar och bidrar till Ekobyn.

Hur stort är huset, hur stora är rummen?
Huset byggarea är 120 kvm och kan uppföras som flerbostadshus, parhus och villa. Lägenheter är från 1 rum och kök, till flera rum och kök. Varje hus har rum med egen ingång på cirka 12 till 14 kvm. Därutöver planeras gemensamt kök, matsal och allrum i separat hus.

För vem är det tänkt?
Hållbart byggande och boende för alla. Olika hus kan anpassas för olika kategorier boende som årsrika och studenter.

Är det inte dyrt?
Målsättning är marknadens lägsta hyra i grön nyproduktion.

När är huset klart?
Baserat på på positivt förhandsbesked anpassas storlek på boende, allrum och kök. Därefter bygglov, finansiering, prefabricering i husfabrik, grundläggning, brunn, biologisk rening och slutmonteringen. Huset är inflyttningsklart 2021 eller 2022.

Kan man ställa sig i kö för boende?
Den som ställer upp på idén om kollektivt boende baserat på bistå utveckla kollektiv kontaktar Gösta Sundberg, gosta.sundberg@me.com – skriv Ljusbo Charlottendal i rubrik och framgent föreningen Ljusbo Charlottendal och bekantar sig med konceptet och byns och innevånare redan nu. Och vi lära känna Er.

Positivt förhandsbesked bygglov Charlottendal Gård Järna

Tack Peter Hagerrot med familj och alla inspirerande själar Magnus Ekenhjärta, Alva Helene Goepfert, Joakim Ehn,
Olivia Ellen Vera alla ni andra.

Järna kommundelsnämnd skriver.
På fastigheten ligger Charlottendals Gård, en ekoby där de boende bedriver egna verksamheter samt deltar i den dagliga verksamheten på gården och runt området med bland annat djurhållning, odling och skogsvård.

Inom byn finns även en förskola. På fastigheten finns en fornborg. Gården kombinerar olika typer av bostäder för de som värdesätter fin natur, miljö och odlingar. Byggnationer består av bostadsrättsparhus och en del av gårdens invånare bor i jurtor, och husvagnar.

Syftet med Charlottendal är att utveckla olika typer av aktiviteter på en liten gård med ett permakultur – perspektiv som integrerar djur, trädgårdar och naturen med sociala och pedagogiska aspekter.

Sökande kommer att ha enskild avloppsanläggning och enskilt vatten. Sökande kommer att använda sig av ett biologiskt avloppsreningssystem baserad på växtbädd. Där nyckeln är en välbalanserad sammansättning av de goda mikroberna det vill säga (bakterier, svampar, protozoer) som håller igång själv reningsprocessen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s